The Mystery of the Story "The White Eagle" by N.S. Leskov

  • Алла Анатольевна Новикова-Строганова Professor, Orel State University named after I.S. Turgenev
Keywords: N.S. Leskov, the Biblical Tradition, the Sacred Literature, Genre Signs.

Abstract

The story “White Eagle” (1880) by Nikolai Semenovich Leskov (1831–1895) is still one of the most enigmatic, encoded works of the writer and requires considerable literary decipherment. In this article the originality of the artistic method of N.S. Leskov is determined, who in this story largely relied on the method of "fantastic realism", opened F.M.Dostoevsky. A textual analysis of the “White Eagle” is conducted as a sacred story. The signs characteristic of the Christmas (Christmas, New Year, and Epiphany) story are established. The genre, the plot, the motives, the system of images, reminiscences are investigated. Relations with the tradition of Russian and foreign holy literature, as well as innovation and originality of N.S. Leskov are revealed in the unconventional unfolding of the holy theme in the context of N.S. Leskov's Christmas creativity in general. Social and political issues, the problem of corruption and the peculiarity of its reflection in the literary text of the classic writer are being raised. Particular attention is paid to the evangelical imagery, the biblical subtext of the N.S. Leskov's Christmas work, which in many ways is the key to unraveling the mystery of the story “The White Eagle”.

References

- Гейне Г. (1984). Стихотворения. Поэмы. Москва, Изд-во «Правда».

- Горячкина М.С. (1963). Сатира Лескова. Москва, Изд-во «АН СССР».

- Достоевский Ф.М. (1972–1988). Полн. собр. соч.: В 30 т. – Т. 15. – Ленинград, Изд-во «Наука».

- Жемчужников М.М. (1971). Мои воспоминания из прошлого. – Ленинград.

- Лантз К.А. (1979). Николаи Лесков. – Бостон. Тщаыне Рублишерс. А Дивисион оф И. К. Халл & Цо.

- Лесков Н.С. (1956–1958). Собр. соч.: В 11 т. – Т. 7. Москва, Изд-во «ГИХЛ». Далее ссылки на это издание приводятся в тексте статьи с указанием тома и страницы.

- МцЛеан Хугх (1977). Николаи Лесков. Тхе Ман анд Хис Арт. – Харвард Университи Пресс. Цамбридге. Массачусеттс. Лондон. Енгланд.

- О’ Коннор К. (1974). Тхе Спецтер оф Политицал Цорруптион: Лесков’с «Щхите Еагле» // Руссион Литературе Тхияуартерлы, 8.

- Пигин А.В. (1992). Миф и легенда в творчестве Н.С. Лескова (рассказ «Белый орёл») // Проблемы исторической поэтики. – Петрозаводск, Изд-во «ПётрГУ».

- Поддубная Р.Н. (1986). О фантастическом в рассказе Н. С. Лескова «Белый орёл» // Творчество Н.С. Лескова. – Курск, Изд-во «КГПИ».

- Троицкий В.Ю. (1974). Лесков-художник. Москва, Изд-во «Наука».

- Тюхова Е.В. (1987). К вопросу о «фантастическом реализме» Н. С. Лескова (рассказ «Белый орёл») // Эстетика и метод. – Свердловск.

Bibliography

- Gejne G. (1984). Stihotvorenija. Pojemy. Moskva, Izd-vo «Pravda».

- Gorjachkina M.S. (1963). Satira Leskova. Moskva, Izd-vo «AN SSSR».

- Dostoevskij F.M. (1972–1988). Poln. sobr. soch.: V 30 t. – T. 15. – Leningrad, Izd-vo «Nauka».

- Zhemchuzhnikov M.M. (1971). Moi vospominanija iz proshlogo. – Leningrad.

- Lantz K.A. (1979). Nikolai Leskov. – Boston. Twayne Rublishers. A Division of I. K. Hall & Co.

- Leskov N.S. (1956–1958). Sobr. soch.: V 11 t. – T. 7. Moskva, Izd-vo «GIHL». Dalee ssylki na jeto izdanie privodjatsja v tekste stat'i s ukazaniem toma i stranicy.

- McLean Hugh (1977). Nikolai Leskov. The Man and His Art. – Harvard Universiti Press. Cambridge. Massachusetts. London. England.

- O’ Konnor K. (1974). The Specter of Political Corruption: Leskov’s «White Eagle» // Russion Literature Thiquarterly, 8

- Pigin A.V. (1992). Mif i legenda v tvorchestve N.S. Leskova (rasskaz «Belyj orjol») // Problemy istoricheskoj pojetiki. – Petrozavodsk, Izd-vo «PjotrGU».

- Poddubnaja R.N. (1986). O fantasticheskom v rasskaze N. S. Leskova «Belyj orjol» // Tvorchestvo N.S. Leskova. – Kursk, Izd-vo «KGPI».

- Troickij V.Ju. (1974). Leskov-hudozhnik. Moskva, Izd-vo «Nauka».

- Tjuhova E.V. (1987). K voprosu o «fantasticheskom realizme» N. S. Leskova (rasskaz «Belyj orjol») // Jestetika i metod. – Sverdlovsk.

Published
2018-09-30
How to Cite
Новикова-Строганова, А. (2018). The Mystery of the Story "The White Eagle" by N.S. Leskov. Issledovatel’skiy Zhurnal Russkogo Yazyka I Literatury, 6(2), 51-70. https://doi.org/10.29252/iarll.12.2.51
Section
Articles